CSS logo

Vårrengjøring: En komplett guide til en frisk og ren start i hjemmet
Publisert april 29, 2024

Slik mestrer du vårens rengjøring: Lær hvorfor det er viktig å vårrengjøre, hvordan forenkle prosessen med god planlegging, og få tips til å få mest mulig ut av årets store rengjøringsøkt.

Velkommen til den ultimate guiden for vårrengjøringen, en omfattende ressurs for å forvandle din bolig til et friskt og rent hjem på våren.

Når dagene blir lengre og temperaturene stiger, er det på tide å gi hjemmet ditt nytt liv med en grundig rengjøring.

Selv med all den tilgjengelige informasjonen som finnes om vårrengjøring, kan det fortsatt være utfordrende å vite hvordan du skal komme i gang. Vi forstår at prosessen kan virke overveldende i begynnelsen, og det er grunnen til at vi har utarbeidet denne guiden.

I denne guiden vil vi utforske alt du trenger å vite for å gjøre årets store rengjøring mer effektiv, målrettet og givende.

Utforsk blant annet:

 • Hvorfor det er viktig å gjennomføre vårrengjøringen hvert år
 • Lær hvordan du gjør prosessen enklere
 • Få innsikt i optimal planlegging av årets store rengjøringsøkt
 • Bli kjent med de viktige fasene under vårens rengjøring
 • Oppdag smarte måter å gjennomføre vårrengjøringen på som gjør at du kan få mest ut av rengjøringsøkten
 • Vi gir deg også detaljerte vårrengjøringslister og oversikt over alt som du bør tenke på når det gjelder årets store rengjøring.

Les videre for å få en god og frisk start på våren.

Introduksjon til vårrengjøring

Våren markerer overgangen mellom vinter og sommer. Når våren kommer, brister knoppene, og bladene spirer. Mens naturen våkner rolig opp fra sin vinterdvale, og dagene blir lysere og varmere, livner også folk til.

Våren er symbolet på oppblomstring, og er sesongen for ny energi, ny giv og nytt liv.

Det er derfor ikke rart at vi begynner denne tiden av året, med å starte på nytt med en grundig rengjøring.

Et vårrent bad hvor alt er ryddig og skinnende.

Hva er vårrengjøring og hvorfor gjør vi det?

Vårrengjøring refererer til den årlige tradisjonen hvor man grundig rengjør og organiserer alt som har med hjemmet å gjøre om våren.

Som nevnt ovenfor er våren symbolet på en frisk start. Dette er én av de mange grunnene til hvorfor den store rengjøringssjauen utføres på denne tiden av året, så vi kan rense ut det som var og skape rom for en ny start.

Vårens rengjøringsrituale er vanligvis mer omfattende og grundigere enn den daglige eller ukentlige vaskingen. Målet er å fjerne vinterens oppsamlede støv, sopp, mugg og skitt, i tillegg til å skape en ren, frisk og behagelig atmosfære i hjemmet.

Typiske oppgaver inkluderer grundig vasking av rom, organisering av eiendeler, vindusvask, rengjøring av steder som ofte blir glemt, og andre oppgaver som kan ha blitt oversett i løpet av vinteren.

Vårrengjøringen er også en mulighet til å kvitte seg med unødvendige gjenstander gjennom donasjon, bytting eller kasting.

Denne praksisen er ikke bare knyttet til rydding og vasking, men betraktes også av mange som en måte å friske opp og fornye hjemmet for å ønske våren og lysere tider velkommen.

Men det er ikke bare symbolsk at årets store rengjøringsøkt har havnet på denne tiden av året.

En dame som står med en spray og en klut i en bolig som skal rengjøres.

Historisk fakta om vårrengjøring: Hvorfor er det en tradisjon?

Vårrengjøringens røtter går langt tilbake i historien og har utviklet seg gjennom kulturer, religioner, tidsepoker og generasjoner.

Folk fra forskjellige kulturer over hele verden har praktisert en eller annen form for rengjøring på våren i flere århundrer.

Ifølge Washington Post er det praktiske grunner til at vårrengjøring har blitt en greie.

På 1800-tallet ble folks hjem opplyst med hvalolje eller parafin, i tillegg til tre eller kull. Derfor etterlot vintermånedene et lag med sot og skitt i hvert rom.

Ettersom de fleste klimaer ikke tillater effektiv rengjøring om vinteren, gjorde varmere vær det mulig å få huset virkelig rent. Derfor, ved vårens ankomst, ble vinduene og dørene åpnet, tepper og sengetøy ble tatt med ut og ristet, og gulv og vinduer ble skrubbet til de skinte. I mange hjem ble mennene kastet ut av hjemmene sine, så kvinnene kunne fullføre dette ukelange vårarbeidet i fred.

Ifølge historikere og forskere, kan biologi også ha noe med saken å gjøre. Lysere tider gir mennesker mer energi til å gjøre flere ting, som å gå grundig til verks i huset som kanskje har blitt noe neglisjert i de kaldere vintermånedene.

«Jeg tror tradisjonen har holdt stand fordi livet virkelig ser ut til å åpne seg om våren med lengre dager og varme», forklarte Susan Strasser, historieprofessor ved University of Delaware, til Washington Post.

Hun skrev boken «Never Done: A History of American Housework», en bok om historien bak amerikansk husarbeid.

«Familier i dag har mindre tid til rengjøring, og standardene kan ha sunket. Men våren er ofte en katalysator for å utføre plikter som ikke er en del av den ukentlige klesvask-støvsuging-støvtørking-rutinen», sa hun videre til avisen.

I Norge er det ikke helt sikkert når vårrengjøringen ble en greie. Men ifølge én artikkel i Aftenposten, vasket alle huset på våren før i tiden. Her ble det forklart at alt arbeid gikk i årshjul på den førindustrielle gården, og på våren vasket man klær, tekstiler, hus og kropp.

At vårrengjøringen er en tradisjon vi har blitt lært opp til er det ingen tvil om, men det er vanskelig å si hvor mange som driver med det i dag, forteller Ingun Grimstad Klepp, seniorforsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO på Oslo Met, i Aftenposten-artikkelen.

I tillegg til biologi, praktiske årsaker og mangel på elektronikk, er også kulturelle og religiøse grunner for at den grundige rengjøringen på våren har blitt den tradisjonen vi kjenner til i dag.

Vårrengjøringens kulturelle og religiøse røtter

En kjent tradisjon som vårrengjøringen kan ha hentet inspirasjon fra, er den jødiske skikken Pesach, det som ofte kalles jødisk påske på norsk språk. Denne høytiden er som regel i mars eller april, og markerer jødenes befrielse da Moses ledet israelittene ut av Egypt. Skikken har blitt feiret minst 5. århundre før Kristus.

Før starten av Pesach gjennomføres en grundig rengjøring av hjemmet for å fjerne all gjærbakst, eller chametz, fra hjemmet, skriver Countryliving.com og History Channel. Denne søken utvides ofte til å inkludere en mer generell og grundig vask av huset også, ifølge Apartment Therapy.

Også den katolske kirken har tradisjon for å rengjøre på våren. De rengjør ofte alteret på torsdagen før langfredag, og den ortodokse greske religionen har en tradisjonell husrengjøringsperiode, kalt «Clean week» eller «Ren uke» under den store fasten, skriver Apartment Therapy videre.

Én annen av de eldste og mest kjente opprinnelsene, stammer fra den persiske kulturen, og foregår som regel i mars. Feiringen av Nowruz, eller persisk nyttår, har blitt feiret i over 3000 år, ifølge United Nations. Denne høytiden markeres blant annet med en omfattende rengjøring av hjemmet.

En annen form for vårrengjøring blir også praktisert i kinesisk kultur under feiringen av Qingmingfesten. Feiringen er en viktig tradisjonell høytid, hvor hovedaktiviteten er å rengjøre gravstedene til sine forfedre. Festivalen er som regel i starten av april, og har blitt en offentlig fridag, ifølge CLI. Denne festivalen har blitt feiret i mer enn 2500 år, skriver Vanderbilt University.

Dette er bare noen få i et hav av kulturelle og religiøse markeringer som inkluderer rengjøring på våren. Selv om vi ser at vårrengjøringen har hatt ulike betydninger gjennom historien, er felles for dem alle et ønsket om renselse og fornyelse.

Fordelene med vårrengjøring: Hvorfor bør du ta del i årets rengjøringsøkt?

Vårrengjøring gir flere fordeler både for hjemmet og personlig trivsel.

En husholdningsvisker på et speil som blir holdt av en hånd i gule hansker under vårrengjøring.

Her er noen grunner til hvorfor du bør vårrengjøre:

 • Fjerne vinterens påvirkning:

Vinteren kan føre til oppsamling av støv, skitt og fuktighet i hjemmet. Vårrengjøring gir en mulighet til å fjerne disse restene og forberede hjemmet for en ny sesong.

 • Reduserer bakterier

Det er mange steder vi ikke rekker, eller områder vi glemmer under vår vanlige rengjøring. Ved å ta et dypdykk og rense alt grundig fjerner du bakterier som kan ha samlet seg og forebygger sykdom.

 • Forbedre inneklimaet:

Grundig rengjøring av luftfiltre, ventilasjonssystemer og tekstiler har blitt bevisst å bidra til å forbedre inneklimaet.

Dette kan være spesielt viktig for de som er disponert for eller allerede er rammet av allergier eller luftveisproblemer.

 • Forebygge allergener:

Grundig rengjøring inkluderer ofte fjerning av støv, mugg, og andre allergener. Dette kan bidra til å redusere allergisymptomer og skape et sunnere hjemmemiljø.

 • Forlenge levetiden til husholdningsartikler og eiendeler:

Riktig vedlikehold kan forlenge levetiden til apparater, tepper, møbler og andre husholdningsartikler. Dette kan bidra til å spare penger på lang sikt.

 • Skape en mer organisert plass:

Vårrengjøring gir en mulighet til å rydde og organisere boligen. Dette skaper ikke bare et mer estetisk tiltalende miljø, men gjør det også lettere å finne ting og opprettholde orden.

 • Forberedelse til varmere vær:

Vårrengjøring er ofte knyttet til forberedelse av hjemmet for varmere vær. Dette kan inkludere vasking og klargjøring av utendørsområder, hagemøbler og grillutstyr.

 • Familie- og samfunnsaktivitet:

Vårens store rengjøring kan være en aktivitet som involverer hele familien eller husstanden. Det skaper samhold og oppmuntrer til samarbeid. I tillegg lærer det resten av familien å rydde.

 • Sunt for vår mentale og fysiske helse

Et hjem med mange ting som ikke er organisert, påvirker vår hjerne negativt, om vi er bevisst på det eller ikke. Mens det å ha et rent og organisert hjem kan ha positive effekter på vår mental og fysiske helse.

Slik får du en vellykket vårrengjøring: En grundig guide til å få mest ut av rengjøringen

Vårrengjøring kan være omfattende, vi har derfor laget en guide som du kan bruke for å gjøre årets rengjøring lettere hvert år.

Følg disse stegene, og du vil ikke bare minske følelsen av overveldelse, men også oppnå større suksess med rengjøringen.

En ryddig og lys stue med bor og stoler, i tillegg til rene og store vinduer ut til hagen som viser det er vår.

Den rette rekkefølgen: Hvordan starte årets store rengjøring

Vårrengjøring kan organiseres inn i fire ulike faser:

 • Planlegging:

Identifiser oppgavene du ønsker å utføre. Lag en liste eller planlegg hvilke områder i hjemmet som trenger spesiell oppmerksomhet.

 • Forberedelser

Etter du har laget en detaljert plan, er det viktig å forberede deg, slik du har alt du trenger. Dette kan for eksempel være å skaffe deg alle rengjøringsmidlene du trenger, slik du ikke mangler noe når du skal starte økten.

 • Rydding og organisering:

Begynn med å rydde. Dette inkluderer å kvitte seg med unødvendige gjenstander. Organiser og rydd opp i rommene for å skape mer plass og orden, og for å gjøre det lettere å komme til med rengjøringsutstyret.

 • Selve vårrengjøringen:

Her begynner selve rengjøringen. Under denne delen vil du vaske og rengjøre tingene du har valgt å prioritere i år.

Vi vil gå igjennom alle fasene nøye lenger ned.

Trenger du raske og konkrete tips for folk med travle timeplaner, kan du lese vårt blogginnlegg som tar for seg 5 simple steg som kan gjøre din vårrengjøring lettere.

En dame som rengjører en sort reol og tørker støv av tingene som står på reolen.

Planleggingstips: Første steg for en vellykket vårrengjøring

Før du kaster deg inn i støvsuging og polering, er det én viktig faktor som bør ligge til grunn for hele prosessen: nemlig planlegging.

Mange kaster seg inn i vårrengjøringen uten å gå strategisk til verks, noe som kan føre til at det enten blir en overveldende og uoverkommelig oppgave, eller at man glemmer å rengjøre de viktigste tingene. Ikke gjør denne feilen.

Ettersom vårrengjøringen bør tilpasses individuelle behov, følg vår guide så du kan utvikle din unike plan og gjøre årets rengjøringsøkt mye mer oversiktlig og overkommelig.

Hvorfor er planlegging essensielt under vårrengjøringen?

Nedenfor har vi listet opp flere grunner:

 • Effektivitet: En godt gjennomtenkt plan gjør hele prosessen mer effektiv. Du kan organisere oppgavene i en logisk rekkefølge, noe som sparer tid og energi.
 • Struktur: Planlegging gir struktur til arbeidet. Du vet hva som skal gjøres, når det skal gjøres, og hvilke ressurser som trengs. Dette bidrar til å unngå forvirring og rot underveis.
 • Prioritering: En plan lar deg prioritere oppgavene etter viktighet og behov. Dette er spesielt nyttig hvis du har begrenset tid eller ressurser.
 • Motivasjon: Å ha en plan gir deg et mål å jobbe mot. Når du ser fremgangen etter hvert som oppgavene blir krysset av, kan det være motiverende og inspirerende.
 • Fokus: Planlegging hjelper deg med å fokusere på oppgavene som må gjøres. Du får også sjekket de tingene som trenger mest oppmerksomhet, for eksempel luftfilteret som ikke har blitt rengjort på flere år. Du unngår også å hoppe mellom oppgaver uten retning.
 • Forebygging: Ved å planlegge vårrengjøringen grundig, kan du også identifisere mulige problemer eller behov for spesifikke verktøy eller produkter på forhånd. Dette kan bidra til å forebygge unødvendige forsinkelser eller hindringer underveis.

Samlet sett gjør planleggingen vårrengjøringen til en mer strukturert, effektiv og tilfredsstillende prosess.

Det bidrar til å sikre at ingenting blir glemt eller gjort halvveis, og at du oppnår ønskede resultater for et rent og friskt hjem.

Ting som en lampe og radio på en ren hylle i solskinn på våren, og en klokke som henger på veggen bak.

Hvor lang tid bør du sette av til vårrengjøringen?

Lengden av vårrengjøringen kan variere betydelig avhengig av faktorer som husstørrelse, graden av rot, personlig effektivitet, og hvor grundig du ønsker å være.

Det er ingen fast regel for hvor lang tid det bør ta, da det er en svært individuell prosess.

Noen velger å fordele oppgavene over flere helger, mens andre dedikerer noen fulle dager til en intensiv innsats. For større husholdninger eller mer omfattende rengjøring, kan det ta lengre tid.

Her er noen generelle estimater basert på de vanligste oppgavene som ofte inkluderes i vårrengjøringen:

 • Rengjøring av ett rom: 1-3 timer, avhengig av størrelsen på rommet og graden av skitt.
 • Grundig kjøkkenrengjøring: 3-6 timer, avhengig av apparater, skap og annet utstyr.
 • Baderomsrengjøring: 1-3 timer per bad, avhengig av størrelse og kompleksitet.
 • Støvsuging og rengjøring av tepper: 2-5 timer, avhengig av området og graden av skitt.
 • Vindusvask: 1-4 timer, avhengig av antall vinduer og tilgjengelighet.
 • Rydding og organisering: 2-6 timer per rom, avhengig av hvor mye du bør gå igjennom og hvor nøye du er.
 • Utendørs rengjøring: 4-12 timer, avhengig av hagestørrelse og vedlikeholdsbehov.

For et gjennomsnittlig hjem med flere soverom og vanlige rom, tar den generelle vårrengjøringen omtrent en uke. Dette er imidlertid et grovt estimat, og faktorer som personlig arbeidstempo og graden av grundighet vil påvirke den totale tiden det tar.

To mennesker under vårrengjøringen, de rydder soverommet.

Hvordan planlegge vårrengjøringen? Slik gjør du vårens rengjøring lettere hvert år

Vårrengjøring er en omfattende prosess som drar nytte av grundig planlegging. Lær hvordan du lager en plan som sikrer at ingen krok eller krik blir oversett.

1. Få oversikt over alt som bør rengjøres på våren:

Skaff deg en nøye oversikt over alt som bør eller kan rengjøres på våren. Noter alle tingene som er relevant for deg og din livssituasjon.

En slik oversikt kan du bruke hvert år, ved å bare oppdatere den årlig basert på endringene i ditt liv.

Har du for eksempel flyttet til et mindre hjem, fått deg hage, skaffet deg nytt utstyr, begynt på en ny friluftsaktivitet, eller kjøpt deg en bil eller båt?

Ved å ha oversikt over alt du skal rengjøre på våren, blir det enklere å ikke bli overveldet, å gå mer strategisk til verks og gjøre planleggingen enklere.

Har du dårlig tid og ikke mulighet til å gå altfor grundig til verks i år, kan du gjøre det mer simpelt ved å dele rengjøringen opp i områder i stedet for ting. Vi har laget en oversikt over hvilke områder du bør fokusere på for å gjøre hjemmet klart til våren og sommeren, uten om den vanlige og jevnlige rengjøringen.

2. Lag sjekklister for hvert rom:

Bryt ned våroppussingsoppgavene rom for rom. Disse praktiske listene vil veilede deg gjennom de spesifikke rengjøringsbehovene til hvert rom og område i hjemmet ditt.

For å gjøre det hele mer gøyere og motiverende, kan du lage fargekodede sjekklister for hvert rom eller oppgave. Dette gjør det enklere å organisere og utføre oppgavene med inspirasjon og uten å føle seg overveldet.

3. Noter ned utfordringer for hvert rom og område i hjemmet ditt:

Hvert rom har ofte sine utfordringer. Det kan være at kjelleren eller boden ikke har blitt ryddet og organisert på flere år, at klesskapet har masse klær som ikke brukes jevnlig, eller at barna har vokst fra lekene sine, og du vet ikke hva du skal gjøre med dem eller hvordan du skal oppbevare dem.

En annen utfordring kan også være at du ikke har kunnskapen om hvordan du skal rengjøre en ting i dette rommet, for eksempel hvordan rense avløpet, rengjøre luftfilteret, male huset, eller vaske bilen på en trygg og god måte.

4. Valg av strategi for å rydde opp

Utforsk ulike strategier for å rydde opp i ditt boareal på en mest mulig effektiv måte. Dette kan være alt fra Konmari-metoden til minimalistiske prinsipper.

Det finnes mange ryddetips og strategier som kan hjelpe deg rydde og rengjøre mer effektivt, og på en måte som gir deg et mer funksjonelt hjem på sikt.

Les blant annet våre blogginnlegg:

Du kan finne flere tips til hvordan du kan rydde og organisere på vår blogg.

5. Rotasjonsplan:

Del opp rengjøringsoppgavene ved å implementere en rotasjonsplan. Dette innebærer å fokusere på forskjellige områder av huset på forskjellige dager eller uker, noe som gjør det lettere å opprettholde orden i lengden og får deg til å fokusere på én ting av gangen.

6. Oversikt over rengjøringsmidler du trenger:

For å vite hvilke rengjøringsmidler du trenger er det viktig å vite hva som skal rengjøres og hvordan man gjør dette. Derfor er stegene ovenfor essensielle å gjøre først, da du har en bedre forståelse av hva som må gjøres og hva som kreves, inkludert hvilke vaskeprodukter du trenger.

Mens du går igjennom hvilke rengjøringsprodukter du trenger, er det lurt å notere hvilke redskaper og verktøy du også skal bruke, samt hva du må gjøre for å rengjøre de ulike tingene grundig og på en trygg måte.

7. Få overblikk over anbefalte verktøy:

Samtidig som du noterte rengjøringsmidlene, skrev du forhåpentligvis også ned anbefalte redskaper og verktøy. Dette vil gjøre dette steget mye enklere, da du allerede har oversikten.

Om du ikke gjorde dette, bør du går igjennom alt du har valgt å prioritere og sjekke ut hva som er anbefalt av verktøy og redskaper.

8. Lag et tidsskjema:

Planlegg hvor lang tid du ønsker å bruke på vårrengjøringen, i tillegg til hvilke dager de ulike oppgavene skal gjøres. Estimer hvor lang tid du ønsker å bruke på hver ting på prioriteringslisten og i hvilken rekkefølge det bør gjøres.

9. Energilading:

Planlegg korte pauser for å lade opp energien din, og flett dem inn i tidsplanen du allerede har laget. Dette kan være korte turer utendørs, korte økter med lett trening, eller en kort lur for å fornye energien. Velg ting som du vet hjelper deg med å lade opp.

10. Planlegg brukssoner:

Planlegg et område hvor du skal lage en egen sone med kasser for ting du vil «bytte», «donere», «gi bort», «beholde» og «kaste». Dette fremmer gjenbruk, oversikt og sortering, og hjelper deg med å kvitte deg med ting du ikke lenger trenger, samt gjør det enklere å organisere etterpå.

11. Fellesprosjekt

Bor du i et bofellesskap eller med familien din, kan det være lurt å gjøre dette til et fellesprosjekt. Prøv å tenk på hvordan man kunne gjøre dette til en noenlunde morsom fellesaktivitet.

12. Utvikle en detaljert rengjøringsplan:

Nå har du alle detaljene, og er klar til å lage detaljert plan. Det er viktig å gjøre den så realistisk som mulig.

Husk å sett startdatoen for vårrengjøringen litt frem i tid, da du også har en del forberedelser igjen før selve rengjøringsøkten kan starte.

13. Familie- eller husstandsworkshop:

Hold en kort workshop med familien eller resten husstanden hvis dere skal gjøre den sammen. Denne workshopen skal du bruke på å forklare planen og fordele oppgaver. Dette fremmer samarbeid og sikrer at alle er på samme side.

Vårrengjøringsliste: En person som skriver i en notatblokk på et hvit skrivebord med tre små kaktusplanter i bakgrunnen.

Forberedelser til vårrengjøringen: Hvordan gjøre deg klar for oppgavene som venter

Når planleggingen for vårrengjøringen er på plass, er neste skritt å forberede seg til å utføre oppgavene.

Det er viktig å sette av god tid, så du har alt klart før du starter med vaskingen. Skipper du dette steget kan du nemlig ende opp med å bruke mye ekstra tid på å finne ting eller sjekke hva du trenger underveis.

Her er noen trinn for å sikre at du er godt forberedt:

Gå igjennom det du trenger:

Du har allerede laget en liste over hva du trenger av utstyr, produkter og redskaper, men det er alltid greit å ha en sjekkliste så du vet du ikke har glemt noe.

 • Gå gjennom listen av produkter og utstyr du trenger, for eksempel rengjøringsmidler, svamper, kluter, støvsugerposer, mopp, bøtter osv.
 • Sjekk også om du trenger spesifikke produkter for ulike overflater, som vindusvask, flisrengjøring eller møbelpleie.
 • Tenk også på hva du trenger for å sørge for god belysning der du skal jobbe.
 • Husk å beskytte deg selv mens du rengjør. Bruk hansker for å beskytte hendene, spesielt hvis du bruker sterke vaskeprodukter.
 • Ha et førstehjelpsutstyr tilgjengelig i tilfelle småskader eller uhell.
 • Tenk på snacks, belønninger og middager i denne perioden, dette kan være proteinbarer, saft og enkle middager.
 • Hva skal du bruke som underholdning, krever det en liste over lydbøker, podkaster eller en hjemmelaget spilleliste?

Finn frem det du trenger:

 • Gå gjennom hjemmet ditt, og ta frem alt utstyret, produktene og redskapene du skal bruke, og som du allerede har liggende hjemme (noter ned det du har og ikke har).
 • Gå igjennom alt du har funnet frem, inkludert støvsugeren, moppene, klutene, og sørg for at alt er i god stand og fungerer som det skal.
 • Samle alt på et sentralt sted, for eksempel en bøtte eller en rengjøringsvogn, slik at du har alt lett tilgjengelig når du skal begynne å rengjøre.

Handle inn det du trenger:

 • Gå gjennom listen over de produktene, utstyret, redskapene og proviant du ikke hadde tilgjengelig hjemme, men trenger å handle inn.
 • Gå til butikken og kjøp inn det du mangler, slik at du har alt klart når rengjøringsdagen kommer.

Dette bør du gjøre klart:

 • Gjør klar brukssonene, altså området hvor du skal legge ting du vil «bytte», «donere», «gi bort», «beholde», «kaste» og «vurdere».
 • Forbered familien eller de du bor med. Dette gjelder også om de ikke skal være med, da du trenger god plass. Det er beste er kanskje de forlater huset eller holder seg unna området du skal jobbe i.
 • Gjør deg selv oppmerksom på eventuelle farlige områder eller situasjoner som kan oppstå mens du rengjør, for å unngå skader.
 • Sørg for at underholdningen er klar. Fiks eventuelle spillelister, finn frem podkaster og lydbøker, eller ting du trenger for å skape konkurranse for å gjøre rengjøringen litt mer morsom.
Klær som blir organisert under vårrengjøringen, og pakket og beskyttet i en pappeske.

Organisert suksess: Skap orden før du starter rengjøringen

Før vårrengjøringen for alvor kan starte, er det lurt å rydde og organisere.

Et ryddig hjem gjør det mye lettere å vaske og legger grunnlaget for en effektiv og vellykket rengjøringsøkt.

I tillegg kan du se dette som en viktig del av vårrengjøringen, da det gjør at du har gått igjennom hjemmet ditt grundig, vet hvor ting er, og har sortert tingene dine basert på din livssituasjon og hva du fortsatt vil beholde.

Her er noen nyttige tips for å komme i gang med ryddingen og organiseringen:

1. Ta en helhetlig gjennomgang av boligen din

 • Start med å gå gjennom hvert rom i hjemmet ditt.
 • Identifiser områder som har samlet seg med unødvendige gjenstander eller rot. Dette kan være skap, skuffer, hyller eller hjørner som trenger organisering.
 • Se etter gjenstander som ikke hører til rommet du går igjennom, og sett dem på riktig sted.
 • Gå også igjennom alle eiendelene dine og se hva du vil beholde eller kvitte deg med.

Som tidligere nevnt kan det være lurt med et område i boligen, hvor du sorterer etter hva du «vil beholde», «donere», «gi bort», «kaste», «selge» eller «vurdere»

Her er flere effektive ryddetips:

Et ryddig hjem: Her er noen effektive ryddetips

Organiser ditt hjem for et stressfritt liv: Våre beste tips!

 • Garderobeorganisering:

Mange av oss har nok kjøpt noen klær i løpet av året som har gått. Har ikke du heller gått igjennom alle plagene du eier for å se hva du virkelig liker og ikke minst bruker, er vårrengjøringen én perfekt tid til å gå igjennom garderoben.

Våren er også en fin tid til å sesonglagre klærne dine ved å bytte ut høsten og vinterens tykke klær med lettere klær for lysere tider.

Vi har samlet noen blogginnlegg med smarte tips så du kan få en enklere start på garderobeorganiseringen:

Oppbevaring av vinterklær

Riktig pakking av klær og tekstiler

Hvorfor det ikke alltid er lurt å pakke i avfallssekker

Smarte tips til å bedre plass på sommeren

 • Gå igjennom sesongutstyr, se spesielt etter utstyr og fritidsting som hører høsten og vinteren til.

Du bør ikke kun sesongoppbevare klær. Det kan også være lett å holde bedre orden og få en lettere vårrengjøring ved å lagre vinterutstyr vekk fra boligen på sommeren.

Vi har samlet våre beste tips hva du bør tenke på når du skal oppbevare utstyr og ting på våren:

Bedre lagring av vinterutstyret

Slik oppbevarer du skiene dine

Skal du lagre vinterdekkene stående eller liggende?

Slik får du bedre plass til sesongutstyret

 • Mens du går igjennom tingene bør du rydde det som du vil beholde.

Dette kan være å pakke og organisere ledninger i navngitte poser, sortere ting i bokser etter kategori eller annet som gjør det lett å holde dem ryddige og organisert.

2. Fortsett med å frigjøre plass

 • Skap plass der du skal rengjøre.

Ettersom du allerede har tatt viktige steg som å planlegge og forberede vårrengjøringen, vet du nå hva du ønsker å vaske under årets rengjøring. Gjør disse områdene ledige, selv om du ønsker å beholde tingene som hører til plassen.

 • Fjern også ting fra flater som skal vaskes.

Dette gjelder også hyller og skap, slik det er enkelt å komme til.

 • Plasser alt i ett rom.

Har du god nok plass kan du plassere tingene som skal fjernes før vasking i ett rom som er fordelt på seksjoner, hvert område bør representere det spesifikke rommet eller stedet tingene tilhører.

 • Skal tingene du vil beholde oppbevares?

Vurder også om det er noen av tingene du vil beholde som bør plasseres i boden, på loftet, i kjelleren eller på en ekstern oppbevaringsplass som et minilager. På denne måten får du beholdt gjenstandene uten at de tar opp plass i hjemmet.

 • Fjern gjenstander som tar opp for mye plass.

Frigjør plass ved å fjerne unødvendige gjenstander og gjøre rommet mer åpent og luftig, og mye enklere å rengjøre senere.

 • Organiser og lagre gjenstandene du beholder på en effektiv måte.

Bruk oppbevaringsbokser, kurver eller hyller for å holde ting på plass. Husk å tenk på hvordan du bør oppbevare dem for å forlenge levetiden til eiendelene dine og for å holde dem beskyttet.

Ønsker du å frigjøre plass i hjemmet ved å oppbevare ting du ikke bruker til vanlig i et eksternt minilager, har vi flere tips som kan hjelpe deg for å gjøre opplevelsen mye bedre og unngå vanlige feil:

3. Sett av god tid til rydding- og organiseringsfasen:

 • Dette steget kan ta tid, så sett av god tid.

Delen av vårrengjøringen hvor du skal rydde og organisere, før du kan begynne på vasken, kan ta tid, spesielt om du har mange ting eller bor stort.

Vær realistisk med hvor lang tid ryddingen vil ta. Sett av nok tid i kalenderen din for å fullføre oppgavene uten stress.

 • Del opp ryddingen i mindre deler hvis nødvendig.

Det kan være mer overkommelig å fokusere på ett rom om gangen.

En grundig rydding er et viktig skritt mot en vellykket vårrengjøring. Ved å ta deg tid til å organisere og frigjøre plass i hjemmet ditt, legger du grunnlaget for en enklere og mer effektiv rengjøringsøkt.

En mann som gjør vårrengjøring, han rengjør vinduer.

Rengjøringstips og beste praksiser: Få gode resultater med grundig og effektiv rengjøring

Vi har samlet noen generelle, men viktige rengjøringstips for å gjøre din vårrengjøring så trygg og effektiv som mulig.

Se listen med rengjøringstips nedenfor:

 • Beskytt hendene dine:

Bruk rengjøringshansker for å beskytte hendene mot irritasjon fra rengjøringsmidler.

 • Ventilasjon er viktig:

Sørg for god ventilasjon under øktene ved å åpne vinduer eller bruke vifter for å minimere eksponering for intense dufter og damp fra rengjøringsmidler.

 • Start ovenfra og arbeid deg nedover:

Begynn med å ta det øverste, for eksempel taket eller øverste hylle i en reol eller skuff i et skap. Jobb deg deretter nedover til gulvet. Dette hindrer dobbeltarbeid på allerede rengjorte områder, ettersom støv og skitt oftest faller nedover.

Denne tankegangen bør også brukes når du rengjør et helt rom. Rengjør derfor hyller, bilderammer og takvifter før du går videre til møbler og gulv.

 • Bruk riktige rengjøringsmidler:

Velg rengjøringsmidler som er egnet for overflatene du jobber med. Dette er også viktig når det gjelder rengjøring av utstyr som maskiner og redskaper.

Unngå sterke kjemikalier, spesielt i områder hvor du oppholder deg mye. Vurder om miljøvennlige løsninger er noe du vil ta i bruk.

 • Desinfiser felles berøringspunkter:

Husk å desinfiser felles berøringspunkter som dørhåndtak, lysbrytere, fjernkontroller og telefoner for å redusere spredning av bakterier.

 • Glem ikke filter og ventilasjonsåpninger:

Inkluderer rengjøring og vedlikehold av ventilasjonssystemer, bytte av luftfiltre, og fjerning av støv og allergener for å forbedre luftkvaliteten innendørs.

 • Sjekk utløpsdatoer:

Husk å gå gjennom matvarer, medisiner og rengjøringsmidler for å kaste utgåtte produkter.

 • Ikke glem digital rengjøring:

Det er fort gjort å ikke tenke over at vi har et helt digitalt liv som også trenger en kjærlig hånd en gang iblant.

Prioriter derfor også organisering og rengjøring av digitale enheter som datamaskiner, telefoner, og nettbrett. Dette kan inkludere sletting av unødvendige filer, organisering av mapper, og oppdatering av programvare. I tillegg til å vaske over tastatur og skjermen.

 • Føler du deg overveldet? Husk frekvens teller:

Regelmessige, mindre rengjøringssesjoner kan være mer håndterbare og forhindre overveldende oppgaver. Velg denne metoden om du føler deg overrumplet av tanken på et større skippertak.

 • Mestring av multitasking:

Spar tid ved å la rengjøringsløsninger virke, mens du går videre til en annen oppgave. Kom tilbake når den har gjort jobben sin og for å tørke rent. Dette er ofte gjeldene om et produkt trenger lenger tid for å virke, som for eksempel avløpsrens eller vasking av oppvaskmaskinen.

 • Belønn deg selv:

Etter en vellykket vårrengjøring, ta deg tid til å slappe av og nyte det rene og friske hjemmet ditt på en måte som gjør at du føler du får en velfortjent pause.

Et rent hjem med en liten stue som er lys og skinnende med sofa, teppe, lamper, stuebord og tv-benk og lyse vegger.

Vårens rengjøringskraft: Vask deg til et bedre hjem og en triveligere hverdag

I dette innlegget har vi utforsket hvorfor vårrengjøring har vært og blitt en viktig tradisjon igjennom tidene. Det er tydelig at vårens rengjøringsritual har stått tidens prøve, og at det fortsatt er et velkjent fenomen som strekker seg over landegrenser.

Effektivitet og grundighet er noe alle suksessfulle vårrengjørere jager etter. Det er derfor avgjørende å utarbeide en plan som tar for seg hvert område av hjemmet ditt, fra det rotete skapet til de støvete krokene.

Ved å bryte ned prosessen i håndterbare oppgaver, sette realistiske, ha riktig forberedelse og systematisk organisering, sammen med å kjenne til essensielle vasketips, blir vårens rengjøring bli langt mer overkommelig og tilfredsstillende.

Selv om årets store rengjøring kan virke overveldende, kan det også være en givende og helsefremmende opplevelse. Følg derfor vår guide og la deg inspirere til å få mest mulig ut av din vårrengjøringsrutine.

Husk, det er ikke bare hjemmet ditt som vil takke deg, men også din helse og trivsel!

Du kan også få flere ryddetips utenfor vårrengjøringen på vår blogg.

Bor du i en liten bolig? Da bør du også sjekke ut våre tips og artikler som kan hjelpe deg som bor smått til å trives bedre.

Lykke til med vårrengjøringen!

Hvor mye plass trenger du?

Søk på nettsiden

Hva er lagertaxi?

Med Lagertaxi får du bil, bærehjelp og sjåfør inkludert når du bestiller lager.

Tjenesten forutsetter 6 måneders binding av lagerleien. Les hvordan det fungerer her.

Hva er outlet?

Outletlagre har lavere priser!

Fordi de har en litt merkelig form, en stolpe, rør, trappeadgang eller lignende.

Hva menes med gratis varebil?

Få varebil på kjøpet.
Ved leie av dette lagerrommet får du disponere en gratis varebil når du flytter tingene inn på lageret. Når du har bestilt får du en rabattkode som du kan benytte hos våre samarbeidspartnere.
Ta kontakt med oss dersom du har spørsmål.