|

CSS logo

En miniguide til familieliv: Få bedre plass til familietid med disse grepene

Føler du ikke at du har nok tid til de som er viktigst for deg? Bruk denne miniguiden for å se hvordan du kan få bedre plass i kalenderen til kvalitetstid med familien.  

Det kan være utfordrende å finne tilstrekkelig tid til å gjøre alt det vi ønsker oss.

Spesielt foreldre sliter med å få kabalen til å gå opp.

I tillegg til levering og henting, leksehjelp, lek og kos, pass og stell, må foreldre også håndtere matlaging, rydding, vasking, planlegging, organisering, trening, aktiviteter, karrieren og pleiing av forholdet om man er i et, samt eget og andres sosiale liv. Hvis man i tillegg har kjæledyr, blir hverdagen bare enda mer hektisk.

Mye må sjongleres, og vi er mange som ikke bare vil ha gjøremål på programmet, men ønsker mer tid til lek og moro, og ikke minst kvalitetstid med våre kjære. Så hvordan kan man skape bedre plass til det som betyr mest?

Vi har sett på hva som frustrerer mange foreldre, samt råd og erfaringer fra foreldre som er på ulike steder i familieløypa. Selv om det finnes mange forskjellige måter å være foreldre på, er ønsket om en mindre stressende hverdag med mer tid med barna et universelt ønske.

Her er noen grep som kan hjelpe deg med familielivet og få den kvalitetstiden du ønsker deg.

Gjør kvalitetstid til første prioritet

Sett kvalitetstid med din familie høyest på prioriteringslisten, i alle fall for en periode.

Dette vet vi er lettere sagt enn gjort.

Derfor er det viktig å nedprioritere noe for å få til dette. Dette kan være vanskelig, men det er nødvendig for å skape plass til det som betyr mest.

Mange foreldre velger å prioritere bort husarbeid, oppussingsprosjekter og trening for å få mer tid sammen som en familie. De sørger for at helgene er rolige, slik at de kan tilbringe fridagene sammen eller de dra på aktiviteter sammen som familie. Dette kan inkludere å besøke familie og venner, dra på tur eller gjøre andre ting som alle kan like.

Flere foreldre understreker at også hverdagslige oppgaver kan bli kvalitetstid dersom man er til stede og engasjert.

Psykologer anbefaler å bruke minst 15 minutter hver dag hvor man gir full oppmerksomhet til barna. Dersom man har flere barn, bør man både ha kvalitetstid med hele familien, men også alene med hvert enkelt barn. Det er også viktig å ikke glemme partneren sin.

Det trenger ikke å være mer enn 15 minutter daglig om man ikke har lenger tid tilgjengelig, men det er viktig å sette av et uforstyrret tidsrom slik at hvert familiemedlem føler seg sett og hørt.

Nedprioriter rydding og vasking

Prioriter rydding og vasking på et minimumsnivå. Aksepter at huset ikke vil være like pent eller ryddig som du ønsker, eller som du var vant til før dere ble flere.

For å klare dette er det viktig å:

  • Å huske at det viktigste er at huset er beboelig. Aksepter i alle fall dette for en lengre periode.
  • Rydd opp med en gang etter dere, slik at rotet ikke får hope seg opp.
  • Ha en fast rengjøringsdag hvor oppgavene er delt opp, slik at de blir gjort så raskt og effektivt som mulig.
  • Er dere flere enn én foreldre, anbefales det også at hver person har sine faste oppgaver som de selv kan velge når de skal bli gjort i løpet av uka.
  • Lei et minilager for å få mindre å rydde og vaske.

Alt som ikke brukes jevnlig kan oppbevares på en ekstern lagerplass, inkludert barneklær, barneutstyr og leker. Har barna vokst fra det, er det enkelt å ta det fram igjen når dere er klar til å gi tingene et nytt liv, gi det videre eller selge det.

Minilager er også praktisk for foreldre som driver med ulike utendørsaktiviteter. Kanoutstyr, telt og campingutstyr, sportsutstyr, sesongbaserte leker og klær, ski- og vinterutstyr kan alle oppbevares på et minilager for å spare plass og redusere rot og behov for rydding hjemme.

Les mer om hva du kan bruke et minilager til, eller finn et minilager i nærheten av deg.

På denne måten unngår man diskusjoner om rot i hjemmet, og samtaler om alt som må gjøres og hvem som skal gjøre hva. Man slipper også at det er én person som ender opp med å ta seg av alt husarbeid, noe som kan skape dårlig stemning i de fleste forhold.

Ikke så lett å droppe eller minske på husarbeidet?

For de av oss som noen ganger kan ha litt støv på hjernen, kan det være nokså frustrerende hvis ting står i veien hele tiden eller om det er flekker overalt. For noen av oss betyr nemlig et ryddig hjem, ro i sjela og tilfredshet.

Da kan løsningen heller være å sørge for at husvasken og ryddingen blir gjort sammen som en familie.

  • Gjør ryddingen om til en lek eller en aktivitet for hele familien, og gjør det til en del av kvalitetstiden.

Det er viktig at barn lærer seg å rydde fra tidlig av. Det er en viktig leksjon at alle bidrar.

Det finnes flere leker du kan gjøre med barn i forskjellige alder for å gjøre ryddingen gøy og en tid hvor dere kan være sammen. Barn kan både være med på ryddingen, klesvasken og vaskingen av gulv og overflater. Til og med babyen kan delta i en sele, babystol eller på et leketeppe i nærheten.

  • Familietid på kjøkkenet: Lag mat og vask opp sammen. Få barna til å være med på middagslagingen og gjør det til en hyggelig stund å være sammen.

Allerede fra barna er helt små kan de sitte i barnestolen mens du lager mat.

Når de blir større, kan de delta ved å smake på maten og komme med forslag til hva de vil spise og lage. Når de er gamle nok, kan de få en skammel å stå på, røre og utføre oppgaver som passer til deres alder, for eksempel å kaste ting i søpla.

Eldre barn kan delta fullt ut i matlagingen, dekke på bord eller vaske opp sammen med en annen voksen eller søsken.

Ikke bare kan det bli veldig morsomt og god kvalitetstid av det, men forhåpentligvis etterlater det også positive assosiasjoner til rydding, siden det har blitt gjort om til noe hyggelig, i stedet for en plikt.

Som Mary Poppins sa: «A spoonful of sugar helps the medicine go down», og familietid kan være sukkeret som får husarbeidet til å gå raskt unna.

Sett hva et «hjem» betyr, inn i et større perspektiv

Det kan være til hjelp å endre tankegangen din om at hjemmet ditt bør være ryddig og rent, til heller å se på det som et sted som skal leves i. Det er kanskje ikke alltid ryddig, men det skaper tid til mange flere gode stunder.

  • Minn deg selv på at et godt liv er et vellevd liv. Når du blir eldre, vil du nok ikke huske alle de gangene hvor du hadde et strøkent hjem, men heller alle de minnene du skapte sammen med dine kjære.
  • Trenger du en påminnelse, kan du henge opp et sitat eller en plakat som minner deg om hva som virkelig betyr noe i livet. Eksempler på sitater kan være «et hjem er der hjertet er», «et hjem er der de du elsker er» eller «et hjem er der det finnes aktiviteter, latter og gode minner».

Kutt ut tidstyver med løsninger som skaper bedre tid

Noen foreldre som skrev til blant annet Kvinneguiden, har funnet det gunstig å gå igjennom hva de bruker tiden på i løpet av en uke og én måned.

Mange oppdaget at de brukte mye tid på småærend og små pit-stops som til sammen utgjorde en betydelig del av tiden deres.

Flere innså at deres «dårlig planlagte ærend» besto av å gå innom ulike butikker på vei hjem, drive meningsløst rundt på butikken uten en plan, og lure på hvilket merke de skulle velge på faste kjøpsartikler som tannkrem og sjampo.

  • Kutt ned på unødvendige ærend og susing. I tillegg, handle faste merkevarer på deres favorittprodukter.

På denne måten kan du spare masse tid på faste poster i hverdagen. Flere foreldre fortalte også at disse tiltakene hadde minsket hverdagsstresset en del og gjort det lettere å finne tid til familielivet.

Andre tips til å kutte ut tidstyver:

  • Å bruke mobilen meningsløst og mye, ble beskrevet som en stor tidstyv som var viktig å kutte ned på eller droppe, spesielt når de var sammen med barna eller mens de var våkne.
  • Å investere i en robotstøvsuger kan være til stor hjelp. En robotstøvsuger kan fjerne det verste støvet, stein, sand og lignende. Dette er noe mange familier med barn sverger til, og det har hjelper foreldre med å få mer tid til barna.
  • Vaskehjelp var en hovedanbefaling blant de som ikke sverget til robotstøversugeren. Flere foreldre har skrevet på forum at dette var bra både for familielivet og parforholdet.
  • Hold deg til enkle middager!
  • Bruk én dag i uken til å planlegg alt du trenger for den kommende uken. Det kan for eksempel være hver søndagskveld etter barna har lagt seg, og så handler du inn alt på mandagen. Det kan også være lurt å lage store porsjoner slik at du ikke trenger å lage mat hver eneste dag. På denne måten vil du spare tid på handledager og matlaging.

For de som ønsker å gjøre matinnkjøp til en hyggelig aktivitet, kan dere planlegge og handle ukens matretter sammen.

For eksempel kan dere handle sammen hver lørdag, da det er større sannsynlighet for at alle er uthvilte og har god tid, noe som sikrer en høyere suksessrate.

Hvis bare ett av barna liker å lage mat, kan du bruke anledningen til å tilbringe kvalitetstid med dette barnet, kanskje med et kafébesøk etterpå.

  • Vurder å få matkasser levert, eller bestill alle matvarer og alt dere trenger på nett med hjemmelevering, rett på døra. Da sparer du i alle fall tid på innkjøp.
  • Gjør middagene til en viktig familiesamling. Dette gjør at dere kan ha kvalitetstid under et vanlig og for mange, nødvendig gjøremål.
  • Trening sammen som en familie kan være en god idé. Trening tar mye tid, så det kan være verdt å te én eller flere økter sammen. Det er viktig for barn å tilbringe tid sammen med andre på sin egen alder, men ikke all trening trenger å være med andre barn. Dere kan prøve en familiesport eller teste ulike treningsformer og hobbyer sammen for å se hva som faller best i smak. Hvis dere trener hjemme, kan dere involvere barna i treningen på en morsom og trygg måte.
  • For de som er flere enn én foreldre, anbefales det å ta avgjørelser sammen, være realistiske og bevisst på hvilke roller og ansvarsområder dere vil ha.

Få barna med på hverdagen

For å få mer tid til kos enn krangel, bør du involvere barna i daglige gjøremål og tidsskjema.

Det er viktig å være oppmerksom på at det kan være utfordrende å få barna med på oppgaver som må gjøres for å få hverdagen til å gå opp.

Slik foreldrehverdag.no beskriver det, er barnas hjerne som en utrådt sti. Tidsperspektiv er ikke noe vi er født med, men noe vi lærer oss igjennom øving.

Vi voksne har allerede gått stien millioner av ganger, for oss har våre rutiner blitt en motorvei. Vi må derfor ta barnas tempo og læringsprosess med i betraktning når vi legger hverdagens gjøremål og tidsplan, slik vi får en hyggeligere hverdag sammen.

Du kan lære barna om tidsperspektiv på mange måter. Én måte er å gi dem beskjed om når ting skal gjøres før de skal gjøres.

Du kan for eksempel investere i en digital klokke med nedteller eller flere timeglass med forskjellige tider. For eksempel kan du ha timeglass som er varer i 2, 5, 15, 30 og 45 minutter, i tillegg til 1, 1,5 og 2 timer. Det kan kanskje fortsatt være lurt å gi beskjed underveis for å gi en indikasjon på hvor lenge barna har igjen før de må stoppe det de gjør.

I tillegg til å inkludere barna i dine rutiner, kan det være lurt å starte med barnas egne rutiner så tidlig som mulig. For eksempel kan du hjelpe barnet ditt med å etablere tannpussrutinen ved å pusse gummene og tennene deres som baby. Dette vil hjelpe deg og barnet til å gjøre rutinene som en naturlig del av hverdagen, og gjøre at dere bruke tiden mer effektivt, slik at blir mer tid til andre ting.

Bedre plass til refleksjon

Eksperter, undersøkelser og statistikk viser at vi generelt bruker mer tid på vårt familieliv enn tidligere generasjoner. Diskusjonen om hvor mye tid vi skal bruke og hvor tett vi skal være på barna våre, vil nok fortsette i det uendelige.

Eksperter understreker imidlertid at det er viktig å også gi barn frihet til å lære og være på egenhånd. Kvalitetstid er derfor viktigere enn kvantitet i store mengder. På denne måten kan du, når barna trenger å få utøve sin egen frihet, også gi deg selv litt fri.

Husk at det er greit å ikke være en perfekte forelder. Psykologer har observert at foreldre ofte er usikre og redde for å gjøre feil, men barnet takler at foreldre gjør feil så lenge det er dialog og ærlighet om dette. Det som er viktig er å snakke om konflikter og at foreldrene ikke forblir fraværende.

Finn ting som øker stress- og frustrasjonsnivået ditt, og skriv ned både små og store irritasjonsmomenter. Prøv å finne enkle løsninger for å eliminere dem, og gi slipp på de som ikke kan endres. Dette gjøre at du føler deg mindre overveldet, og det vil gi deg bedre plass til det som virkelig betyr noe, som din familie.

Hvor mye plass trenger du?

Søk på nettsiden

Hva er lagertaxi?

Med Lagertaxi får du bil, bærehjelp og sjåfør inkludert når du bestiller lager.

Tjenesten forutsetter 6 måneders binding av lagerleien. Les hvordan det fungerer her.

Hva er outlet?

Outletlagre har lavere priser!

Fordi de har en litt merkelig form, en stolpe, rør, trappeadgang eller lignende.

Hva menes med gratis varebil?

Få varebil på kjøpet.
Ved leie av dette lagerrommet får du disponere en gratis varebil når du flytter tingene inn på lageret. Når du har bestilt får du en rabattkode som du kan benytte hos våre samarbeidspartnere.
Ta kontakt med oss dersom du har spørsmål.