Publisert 06.11.2023
Høst- og vintermånedene i butikkene handler ofte om å kjøpe nytt.
Både Black Friday, Cyber Monday, julen og januarsalget, handler om å få mest mulig til minst mulig penger.
Selv om det kan virke fornuftig å handle inn alle julegavene under de største salgsdagene i november, kan det være lurt å stoppe litt opp før du lar rabattene friste og kronene rulle.
Fint med gjenbruk!
Jo flere ting vi har, desto vanskeligere blir det å ha oversikt har vi over alt vi eier.
Før du kjøper inn nytt til deg selv eller til andre, kan det være lurt å se om du allerede har noe som kan støves av i tide til høytiden eller som kan bli den perfekte gaven til noen du kjenner.
Klær kan for eksempel fint gjenbrukes eller redesignes for å gi plaget nytt liv. Det er også mulig å eksperimentere med ulik styling for å få flere antrekk ut av samme klesplagg.
Ifølge Etisk Handel sparte Fretex rundt 60.000 tonn CO2 i 2021 ved å gjenbruke overforbruket vårt. Etisk Handel skrev også: «for hvert plagg som gjenbrukes, spares ca. 2.7 tonn CO2, forutsatt at det erstatter et nytt plagg».
Gjør det til en vane å gå igjennom alt du eier
Å gjøre det til en vane å gå igjennom alt du eier kan bidra til at du forbruker mindre. Dette er fordi det jevnlig gir deg oversikt over alt du har, og du unngår dermed å kjøpe lignende eiendeler og duplikater.
Det gjør også at du kun har ting du faktisk bruker og som betyr noe for deg. Det gir deg også mulighet til å vite når én ting har levd ut sin nytteverdi i ditt hjem, og når den kan få et nytt liv i noen andres hjem. Dette er både miljøvennlig og sparsomt.
Likevel er det noen spesifikke områder du bør ta en ekstra god kikk på både før høytiden, og jevnlig gjennom hele året:
- Ditt eksterne lager.
- Boden.
- Oppbevaringsrom og -områder som for eksempel under sengen og over skap, samt i gjenstander hvor du kan oppbevarer ting som bokser, toalettmapper, kofferter og smykkeskrin.
- Klesskapet.
- Alle skuffer og hyller,
- Alle skuffer og hyller, spesielt de som brukes til å gjemme bort rot og ting som ikke har en fast plass.
Det er ikke bare overforbruk
Det er ikke bare vårt forbruk som fører til at vi har mange ting og saker. Vi har i tillegg antageligvis samlet på oss mye opp gjennom årene, som for eksempel:
- Minner.
- Barnas gamle greier, som barneklær, leker, utstyr og lignende.
- Arv.
- Gamle møbler og annet som vi håper på å kunne bruke igjen på et senere tidspunkt.
- Ting som vanligvis ikke kastes med en gang de ikke lenger brukes, som malerier og plakater.
Dette er både forståelig og lov å ta vare på disse tingene, selv om de ikke nødvendigvis brukes jevnlig.
Men hvis de tar opp mye plass og du vurderer å kaste dem, kan du enkelt få bedre plass ved å leie et minilager uten å måtte kvitte deg med de tingene du bryr deg om.
Hvordan hjelper et minilager deg med å redusere ditt forbruk?
Ved å leie et minilager kan du unngå å kjøpe nye møbler eller oppbevaringsløsninger for å skjule ting du ikke bruker regelmessig. Du kan også beholde ting du ikke bruker ofte, men fortsatt trenger av og til, eller som kan være nyttige i fremtiden. Dette kan redusere mengden ting du kjøper og dermed redusere avfallet du produserer.
Her er noen konkrete måter minilager hjelper deg med å redusere forbruket ditt:
- Du unngår å kaste ting bare fordi du ikke har plass til dem. Du kan blant annet lagre ting som julegavepapir som du normalt hadde kastet fordi det tar for mye plass resten av året uten å bli brukt. Da slipper du å kjøpe nytt neste jul.
- Du kan også lagre ting som klær, kjøkkenutstyr, servise, sportsutstyr, kunst og andre ting som folk vanligvis skifter jevnlig ut, eller kun bruker i spesielle situasjoner. Med et minilager blir det enkelt å hente disse tingene når du skulle trenge dem igjen eller når stilen kommer tilbake på moten.
- Du kan gi bort ting du ikke lenger trenger som gaver til noen som vil sette pris på dem. Dette kan hjelpe deg å unngå å kaste ting som fortsatt kan ha verdi for noen andre, og du kan spare penger ved å spare på tingene til de rette anledningene som bursdager og andre markeringer.
- Et minilager kan hjelpe deg med å holde overblikket, slik du kan unngå å kjøpe nye ting som du egentlig ikke trenger.
- Du trenger ikke å kjøpe en større bolig for å få plass til alle tingene dine. Det blir altså lettere å bo bedre på mindre, hvilket i seg selv er mer miljøvennlig.
Ved å følge tipsene over og lagre tingene du ønsker å beholde, kan du altså redusere behovet for å kjøpe nye ting og unngå en bruk-og-kast-mentalitet. Du kan også spare penger ved å gjenbruke tingene du allerede har i stedet for å kjøpe nye.
Hvorfor lagre hos City Self-Storage
Ønsker du å redusere forbruket ditt på grunn av miljøhensyn, er det også viktig at stedet der du lagrer eiendelene dine har samme fokus. Hos oss får du bedre plass med et bærekraftig minilager.
Vi i City Self-Storage jobber kontinuerlig med å ha et lavt karbonfotavtrykk. Bærekraft er en integrert del av alle aspekter av virksomheten vår.
Blant annet kjøper vi strøm med opprinnelsesgaranti og kun fra fornybare energikilder. På våre avdelinger finner du led-lys med bevegelsessensor som reduserer strømforbruket på lageret, og når vi bygger våre minilager velger vi bærekraftige alternativer.
Les mer om hvordan City Self-Storage jobber med bærekraft.
Noen andre fordeler med å lagre tingene dine hos oss
- Sikkerhet og trygghet med personlig adgangskode og videoovervåking på våre avdelinger.
- Oppvarmet lager som gir en gunstig temperatur for eiendelene dine.
- Kort bindingstid som gir deg fleksibilitet til å bruke oss kun så lenge du har behov for det.
- Du kan enkelt bytte til et større eller mindre lager når som helst, hvis du skulle trenge det.
- City Self-Storage er Norges største minilager, og har over 13.000 lagerrom rundt omkring i Norge.
Få oversikt over fylkene vi er tilstede i under:
Det er derfor lett å finne et minilager i nærheten av deg.
Les mer om fordelene ved å lagre hos City Self-Storage.
Dette bør du tenke på rundt gjenbruk og re-gifting
Gjenbruk og re-gifting er som tidligere nevnt tidligere, veldig bra for miljøet. Med et minilager blir det lettere å spare på ting som kan gis videre som gave.
Men siden det ikke er en kollektiv enighet i samfunnet vårt om at det er helt uproblematisk å gi bort brukte og ubrukte ting, inkludert ting som du tidligere har fått i gave, er det viktig å ta noen forholdsregler for å unngå pinlige situasjoner.
Her noen tips:
- Pass på at alle spor fra deg, tidligere eiere og giveren er fjernet.
- Vær veldig obs på at gjenstandene ikke var en gave fra personen du nå gir den videre til.
- Sørg for at ingen i rommet kan gjenkjenne tingen som en tidligere gave til deg. Det kan også være lurt å vurdere å ikke gi bort eiendeler som har vært synlige i hjemmet ditt i lengre tid.
- Vær nøye med å gi bort gjenstanden med omtanke, og ikke bare for å bli kvitt tingen eller for å gi en gave i all hast fordi du egentlig hadde glemt å finne, lage eller kjøpe en gave. Sørg altså for at du har tenkt nøye gjennom hvorfor du gir denne eiendelen videre til den utvalgte personen.
- Hvis du ikke har noe å gi bort, men ønsker å gi en miljøvennlig gave, finnes det mange gode butikker som selger ulike gjenbrukte og resirkulerte ting. Da unngår du i alle fall pinlige situasjoner, med mindre mottakeren ikke liker gjenbruk eller synes det er ekkelt.
- Det kan også være lurt å diskutere med venner og familie om hva som anses som akseptabelt når det kommer til gjenbruk og re-gifting av gaver.
Reduser forbruket ditt nå
Les mer om hvordan du kan redusere forbruket ditt og bli mer miljøvennlig i følgende artikler:
Få bedre plass med bærekraftige nyttårsforsett
Hva gjør du med alt du har arvet?
Du kan også finne et minilager nær deg eller kontakt oss her, om du har noen spørsmål.